Nieuws

Een tegen eenzaamheid, wat kun je betekenen voor een ander?

In de Week tegen Eenzaamheid 2022, van 29 september t/m 6 oktober, staat ontmoeting en verbinding centraal. WijZijn Traverse Groep organiseert in deze week tal van bijeenkomsten. Maar wat kun jij doen om een ander te helpen?

Iedereen wil zich graag goed voelen. En iedereen gunt dat een ander zich ook prettig voelt. Actief, gewaardeerd en verbonden met anderen. Toch gaat het nog wel eens mis. Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken. Vooral als je daarbij iemand aan een terugkerende activiteit helpt! Lees hier hoe je dat aanpakt.

Als je erop let, zie je duidelijk aanwijsbare momenten waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. Bijvoorbeeld als de partner komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat zodat de werkkring wegvalt. Ook als mensen wat minder mobiel worden, ligt eenzaamheid op de loer. En door het jaar heen zijn er momenten waarop iemand zich bijzonder alleen voelen kan, zoals de zomerperiode of de kerstdagen.

Spreek iemand aan

Ken je een familielid, vriend of buurtgenoot die op zo’n moeilijk punt beland is? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat op deze koude (of juist warme, winderige, regenachtige of grijze) dag – zonder over eenzaamheid te beginnen. Dat is een moeilijk onderwerp om over te praten. Misschien kan dat later, maar het hoeft niet. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje in huis en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan. En heel belangrijk: luister.

Bedenk een activiteit

Er is iets wat heel goed kan werken, en dat is dit: bedenk samen een activiteit voor de komende tijd. Wat zou je buur of je familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Misschien heb je zelf wel een tip. De een houdt van tuinieren, de ander van biljarten. De een wandelt graag samen, de ander gaat liever in een leesclub. Iedereen heeft wel een hobby! En een hobby kun je delen.

Vrijwilliger worden

Vrijwilligers van WijZijn Traverse Groep maken dagelijks het verschil voor een ander. Wil je zelf als vrijwilliger aan de slag? Bekijk dan de mogelijkheden op de website en aarzel niet om contact op te nemen.

Iedereen kan eenzaam zijn, al ben je oud of jong, gezond of ziek. Maar hoe herken je het in jouw omgeving en wat kun je ertegen doen? Omroep MAX vroeg voorbijgangers voor het programma Eén tegen eenzaamheid hoe zij eenzaamheid herkennen.

Stel uw vraag